søndag 29. mars 2015

Packraft, fiskestart og nærkontakt med spekkhugger!

Da er packraften ankommet. Samme dag den kom hadde jeg blitt utsatt for en akkurat passe ondskapsfull og vanvittig bra utført "prank" av gode kollegaer og en student jeg nettopp hadde gitt mitt godkjentstempel. Den involverte oppringning av ukjent nummer, forvrengning av dialekt og en som utga seg for å ringe på vegne av posten med info om at pakken kanskje ble en måneds tid forsinket. Gleden var derfor om mulig enda større da jeg dro kort på post-i-butikk så det stinket svidd plastikk i halve byen etterpå. Får ta det som et hint om at jeg har snakket vel mye om dette kjøpet i ventetiden.
Etter en kjapp seanse med prøvepadling på stuegulvet ble den pakket i bilen og ferden gikk ut til Fosen for ei friuke med familien. Flaks i grunn at den kom siste arbeidsdag før ei hel uke + to helger fri. Samme kveld jeg kom frem var det rett ut i et nærliggende vann for å prøve den ut. Nå er jeg en relativt tungt bygd fyr på 1.85m og noe kortere enn Denali Lama kunne jeg ikke hatt. Det blir litt trangt til bena i alle fall med høye fjellstøvler på. Mulig det kan bli ubehagelig om man tenker å bruke veldig lang tid i strekk i båten. Da kan man nesten vurdere Fjord 42 i stedet vil jeg tro.

Skubber meg litt bevisst ut et område med en del vegetasjon. Tanken er at om ryktene ikke stemmer og den ikke tåler møte med villmarka er det bedre at den punkterer her enn etter å ha bært den et par dagers marsj opp i fjellet.


Omsider fri fra vegetasjonen og tar de første fomlende padletakene.

Padler litt utpå for å få litt følelse med båten.Åpner en boks duggfrisk Nordlandspils for å feire.


Nordlandspilsen nytes mens jeg sola glir ned under horrisonten og danner en fin stemning rundt jomfruturen som lover godt for fremtiden.

De påfølgende dagene ble det flere prøveturer i varierende værforhold. En dag med en del vind og bølger på vannet så ut til å være en utmerket test for å prøve båten i litt mer utfordrende forhold.
Jeg oppdager raskt at dette definitivt er en medvindsbåt. Vindfanget kombinert med en særdels høy stilling i vannet og ingen kjøl gjør at å padle i motvind er en anstrengelse. I medvind derimot. Ohoi som det går! En del bølger på vannet viste seg spennende. Ikke skummelt på noe vis. Satt temmelig trygt ombord siden båten er fryktelig stabil i sideretning. Men båten er lett og ploger på ingen måte gjennom bølgene. Man kjenner detaljene i nesten hver krusning på vannet så i 30-40cm bølger blir det riktig så gøy.Opphold i vinden-selfie

Packraften får nesten plass oppblåst i bagasjerommet på en VW Touran varebil. Må slippe ut litt luft for å få bøyd den litt. Oppdaget en morgen at det er en fordel å¨ha ventilen sånn delvis åpen for å slippe ut overtrykk. Solvarm bil og tette ventiler er ingen vinner.


Spruttrekket var som reklamert en god investering og jeg vil si at det er fornuftig av den norske importøren å ha med dette som standard. Mange vil nok angre uten tenker jeg. Det ble kjapt en del vannsøl fra kajakk-åra som landet strategisk rett over beina. Det lekker derimot litt akkurat i sømmen i "trekanten" nederst på bildet så jeg blir våt akkurat i i skrittet etter en del padling.. Dette tenker jeg å utbedre med litt vannfast lim over sømmene..

Etter å ha brukt noen dager på å lære båten å kjenne var tiden moden for å finne en fornuftig løsning på fiskestanga. Nå hadde jeg kun en ni fot lang stang for hånden og det er litt plundrete å håndtere fiskestang i en så liten båt og uten et veldig fornuftig sted å plassere åra. Det føles litt utrygt å bare ha den liggende på tvers i fanget. Jeg fant etterhvert ut at det enkleste var å åpne litt opp i glidlåsen på fotenden på høyre side av båten og stappe stanga ned mellom leggene. Det fungerte til en viss grad for dorging. En såkalt "rod-rigg" synes egentlig ganske grei. Må vurdere å etterbestille en slik. En kort stang på 5-6 fot for dorginga og fiske fra båt kan også være en fordel. Da har jeg også et alternativt redskap om "primærstanga" havarerer oppe på fjellet.

Fisking på gang
Dagene ble brukt til fiskerier fra land også. I sjøen ved den lokale småbåthavna for det meste.
Sesongstart for meg ble en meget merkelig seanse. Dag 1 ga 0 fisk men ved en anledning svømte det en skarv etter møresilda og fulgte den til overflata. Skal si den skvatt da den innså at det sto folk rett ved der den stakk hodet opp for å se hvor det ble av fisken.
Dag 2 ble om mulig enda merkeligere. Etter å ha fisket litt hører jeg noe som puster et stykke ute i vika og ser noe jeg antar er hodet på en sel. Ikke mange minuttene etterpå sveiver jeg inn sluken sekunder før en spekkhugger passerer så nært at jeg kunne tatt på den om jeg sto helt nede ved vannet! Blir stående med hakeslipp en stund før jeg for summet meg til å pælme stanga og finne frem mobilen for å filme litt. Filmen ble relativt dårlig men det vises tydelig at det er en spekkhugger selv om den da er et stykke unna.
Dag 3 ga større utbytte. En torsk på rundt kiloen på meg mens brodern fikk på land 2 sild(!) på stang. For spesielt interesserte: En knallgul/knalloransje atomsild i 7 gram ser ut til å være riktig redskap på silda.


Fangst til slutt!

4 kommentarer:

 1. Garttis med Packraft. Har selv drømt om en slik sak i lang tid, håper du blir fornøyd. Hvor går turen i sommer med packraften?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo takk. Den har stått på ønskelista et par år og ble bestilt i romjula så gleden var stor over å endelig få den hjem nå. I år blir den nok i alle fall med på noen turer i lokal villmark og en rundtur i Femundsmarka tenker jeg. Kanskje blir det tid til en snarvisitt til Børgefjell også.

   Slett
 2. Gratulerer med vel gjennomført jomfrutur! Er litt misunnelig på deg. Hva kom prisen på alt i alt? Vurderer å sette en slik opp på ønskelista ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :)
   Denali Lama med påmontert spruttrekk og med carbon-åra kom på kr 10.860 inkludert frakt.
   Dette var bestilt før justering av dollarkurs. Det svir enda litt mer på kontoen etter 18.Mars ser jeg.
   Da mangler det bare Ally-kano her i huset. Bedre egnet for å få med seg passasjerer på luksusturer over stort og flatt vann tenker jeg. Huff disse ønskelistene.. ;)

   Slett